BESİNLERDE Kİ GİZLİ ZEHİR

 

BU ETİKETİ OKUYUP BEBEKLERİMİZE 6. AYLARINDAN İTİBAREN YEDİREBİLMEK MÜMKÜN MÜ?

 

Besinlerdeki Gizli Zehir

“Pek çok hazır gıdada bulunan trans yağlar kalp-damar hastalığı kaynaklı ölümlere neden olurken, diyabetten kısırlığa kadar birçok hastalığın görülme sıklığını da arttırır”

Kanola, soya, ayçiçeği, pamuk, safran gibi bitkisel sıvı yağlara hidrojen eklenmesi ve ısıtılması sonucu ortaya çıkan ‘trans yağlar' tehlikeli bir yağ çeşidi olarak bilinmektedir. Ucuzdur, kullanımı kolaydır ve uzun süre bozulmadan bekletilebilir. “Bu avantajları nedeniyle hazır gıdalarda yaygın şekilde kullanılır” bir halk sağlığı sorunu olan trans yağlarla ilgili bilinmesi gerekenleri:

Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Trans yağlar gıdanın ömrünü uzatan, kullananların ise ömrünü kısaltan yağlardır. Doymuş ve trans yağlar vücutta kolesterol yapımını uyarır. Her işlenmiş, ambalajlanmış, rafine edilmiş, doğallığı bozulmuş gıda gibi trans yağlar da zararlıdır. Vücut için gereksizdir ve hiçbir olumlu etkisi yoktur. Bu yağlar karaciğer ve damar sistemine kolaylıkla yapışarak karaciğer yağlanması ve damar hastalıklarına yol açar. Toksik etkiye sahip trans yağlar, insülin direnci ile diyabete zemin hazırlar, kolesterol ve trigliserit miktarlarını artırır. Vücutta zararlı serbest radikallerin ortaya çıkmasına neden olur ve kanserojendir.

Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Trans yağlar bütün öldürücü kronik hastalıklara yol açabilen toksik bir madde olarak tanımlanır. Kanser, obezite, diyabet, koroner kalp hastalığı, kalp yetersizliği, Parkinson, bunama, karaciğer yağlanması-siroz, kısırlık, düşük doğum ve majör depresyon bu hastalıklardan bazılarıdır.

Hangi Ürünlerde Bulunur?

Trans yağlar fast-food restoranlarda patates, tavuk ve sebze kızartmalarında sık kullanılır. Kurabiyelerin yüzde 90'ında, donmuş hazır gıdaların yüzde 80'inde trans yağ vardır. Ambalajlanmış, hazır gıdaların hemen hepsi trans yağ içermektedir. Ekmekler, simitler, konserveler, gofretler, krakerler, cipsler, pasta ve kek gibi pastane ürünleri de bol miktarda trans yağ içerir.

 

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hazır yiyecek etiketleri dikkatle takip edilmelidir. hidrojenize yağ, hidrojenize nebati yağ, digliserit, monogliserit gibi ibareler trans yağları gizlemek için sıklıkla etiketlerde yer almaktadır. Bu ibareleri içeren gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Türkiye'de 2007 yılından itibaren ürün içindeki toplam yağın 100 gramında 1 gramdan daha az trans yağ var ise ürün trans yağ içermez diye etiketlenmektedir. Bu tür gıdalara dikkat edilmelidir.

Gençlerde Kalp Krizine Yol Açar mı?

ABD'de 12-20 yaş arasındaki çocuk ve yeni erişkinlerin günde 20-30 gr trans yağ tükettiği bilinmektedir ve bu miktarlar sağlık açısından son derece zararlıdır. Trans yağların bu kadar çok miktarda tüketilmesi 20 ve 30'lu yaşlarda ortaya çıkan kalp krizlerinin en önemli nedeni olarak gösterilmektedir.

Hangi Yağlar Güvenlidir?

Türkiye'de güvenli sayılabilecek başlıca yağ soğuk sıkım zeytinyağıdır. Bunun dışında organik tereyağı sağlıklı olarak nitelendirilebilir.  (paketli tereyağalarda etikette tereyağ kültürü yazan hiçbir tereyağını evinize sokmamanız tavsiye edilir.)

Rafine edilmiş bütün yağlardan uzak durulmalıdır. Kanola, soya mısırözü, pamuk yağı gibi yağlar GDO'lu olma ihtimali çok yüksek yağlardır.

Yorumlar (1)

  • allah bizleri korusun. hassasiyetiniz için sizlere çok teşekkürler...
    markanızı tanıdığım günden beri içim çok rahat. inşallah bugüne kadar sunduklarınızı değiştirmezsiniz. allah yolunuza devam etmenize yardımcı olsun. bu zamanda insanlar için mükemmel ürün üretmek isteyenler çok yok.
    fahriye kubatı tarafından tarihinde gönderildi

Yorum Ekle

Eposta adresinizi kullanıcılar tarafından görüntülenmez
Yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır

Etiket Bulutu

sağlıklı beslenme green family atıştırmalık meyve freeze dried ahududu sağlıklı atıştırmalık vegan freeze-dry wellmune çilek tarif organik meyve yaban mersini cips freeze dry probiyotik sağlıklı meyve green family foods gelecek nesil beslenme bağışıklık sistemi yemek kitabı pasta yapımı portakal patates pratik pasta sağıklı ikramlar riskli bebek tedavisi prebiyotik rulo kek pasta tarifi prebiyorik orac meyve drop misafir ikramlık mutfak sanatları mutfek meyve cipsi mercimek çorba matematiksel beslenme maya maya beya glukan mutlu meyveler muz orac değeri orac değeri yüksek meyve organik sebze otizm sağlıklı tarifler o.r.a.c ne işe yarar nefis yemek tarifleri nemsizlik pandispanya tarifi simbiyotik uzay teknolojisi vegan ürün vişne yanlış beslenme üretim ucuz ahududu toprak trans yağlar transyağ yanlış kozmetik uygulamalar yemek sepeti zencefil zeytin zeytin yağ zehir yoğurt yemek tarifleri yer çekimi yetersiz uyku toksin tereyağ sigara kullanımı mango sos smoothie serbest radikalleri emme yeteneği serbest radikal salata sos sebze sebze cipsi soğuk sıkım stres tavuk sos tendon tendoncilt tatlılar tatlı yapımı tarim tatlı tatlı patates sağlıklı yaşam kolay ve pratik yemek tarifleri doymuş yağ drop elma elma küp dondurulmuş ahududu doğal ürün diet dietisyen diyet enginar epilepsi genler gıda dedektifi gıdalardaki gizli zehir frenk üzümü freezedried eti cicibebe freeze dried beslenme freeze-dried deri çorba yapımı aronia aronia berry bağ bağışıklık anneler günü anne çocuk ahududunun faydaları alkol kullanımı ananas sos bakla balık sos çay saati ikramlık çilek küp cilt boğurtlen bete glucan bardacık bebek beslenmesi besinler glukan glutatyon eksikliği ketojenijk tarifler ketojenik ketojenik beslenme kırmızı mercimek kemikler kemik kalp kas kek tarifi kırmızı meyve kış kurabiye tarifi kuru ahududu mandalina kurabiye afazi kivi kiwi kolajen kahvaltılık kadın üretici gojiberry gözler greenfamily güneş ışınları goji glutensiz glutatyon faydaları glutatyon nasıl alınır? glutatyon nedir günlük orac hava kirliliği iyi tarım uygulamaları kabak kadın çiftçi incir immünomodülatör hücre içecek ikramlık mango