KOLAJEN NEDİR? NEDEN ÖNEMLİ? NE YAPAR?

KOLAJEN NEDİR?

"Tutkal” anlamına gelen “kólla” kelimesinden türetilen adı nedeniyle bir tür “tutkal” olarak da düşünülebilir.

Kolajen, insan vücudunun en önemli yapı taşlarından biridir ve mekanik olarak bilinen en dayanıklı biyolojik moleküldür.

Ağırlıkla prolin, glisin ve hidroksiprolin amino asitlerinden oluşur.

Kolajen, vücuttaki toplam proteinlerin %25’ini oluşturur.

Tendonlar, bağlar, kemikler, cilt, kaslar, kan damarları ve kornea da dahil olmak üzere vücut yapımızı oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir.

KOLAJEN NE YAPAR?

Bilinen 28 çeşit kolajen vardır. Üç ana tip; 1, 2 ve 3 tipidir.

Bu tür kolajenler vücudumuzdaki toplam proteinin yaklaşık %80-90’ını oluşturur.

Tip 1: Vücuttaki kolajenin çoğunluğunu oluşturur. Cilt, kemik, tendon, bağ dokusu ve dişler için yapı sağlar.

Tip 2: Elastik kıkırdakta bulunur. Bağ dokularında kıkırdak oluşumuna yardımcı olur ve eklem sağlığını korur.

Tip 3: Kasların, organların ve arterlerin yapısını destekler. Cilde esneklik ve sıkılık verir.

Yaşlandıkça, vücut daha az ve daha düşük kaliteli kolajen üretir.

Cildin daha az elastikiyeti, kolajen eksikliğinin en belirgin özelliklerinden biridir.

Kemik ve kıkırdak dokusu da yaş büyüdükçe yetersiz olan kolajen miktarı nedeniyle zayıflamaya başlar.

Yaralanmalar ve sakatlıklar daha sık görülür. Kolajenin birçok işlevi vardır.

Temel görevi vücuda doku desteği sağlamak ve cilde yapısal güç, esneklik ve sıkılık kazandırmaktır.

Başka bir görevi de doku ve organları canlı ve esnek tutmaya yardımcı olmaktır.

 

KOLAJENİN FAYDALARI NELERDİR?

Cildi güzelleştirir.

Yaşlanma belirtilerini azaltır ve daha genç görünmeye yardımcı olur.

Deride yeterli miktarda olduğunda, daha parlak ve canlı bir cilt garanti eder.

Kırışıklıkları, yaşlanma ile ciltte oluşan gevşemeleri ve cilt kuruluklarını önler.

Kemik ve eklem sağlığını geliştirir.

Kemikler esas olarak kolajen ve kalsiyumdan oluşur.

Bu iki madde kemikleri hem güçlü hem de esnek hale getirir.

Kolajen ayrıca dizler, kalçalar, omuzlar gibi çeşitli eklemlerin akışkanlıkla hareket etmesine izin verir.

Bir eklemin ana işlevi iki veya daha fazla kemiği bağlamaktır; ancak bu kıkırdak, bağlar ve tendonlar olmadan acı verici olacaktır.

Kolajen, tüm bu bağ dokularının ana bileşenidir.

Tırnakları, saçları ve dişleri güçlendirir.

Tırnak, saç ve dişlerin yapı taşıdır. Saç dökülmesini önler ve tırnakları güçlendirir.

Diş sağlığında da etkilidir. Dişeti durgunluğu, dişeti kanaması gibi riskleri azaltır. Sağlıklı saçlar yaratır.

Sağlıklı ve güçlü saç köklerinin büyümesini sağlar. Gür ve dolgun saçlara sahip olmaya yardımcı olur.

Aynı zamanda, saç dökülmesi, saç inceltme gibi sorunları tedavi eder.

 

Kolajen &Cilt 

Kolajen; normal cilt yapısını ve sağlıklı cilt görünümünü desteklemek için elastin üretiminden sorumlu olan fibroblastların yoğunluğunu arttırır.

Bu sayede cildinizin nemlenme, dokularınızın ise yenilenme fonksiyonunu doğal seyrinde destekler ve kırışıklıklarınızın artmamasına yardımcı olur.

Kolajen Saç & Tırnaklar

Kolajen, tırnaklara ve saçlara normal gücünü sağlayan yardımcı proteinler içerir.  

Keratin, mineraller ve kolajen saçlarınızın ve tırnaklarınızın normal hızda ve doğal güçte uzamasını destekler. Tırnaklarınız kırılmaya eğilimliyse, vücudunuzun onları güçlü tutmak için gerekli besin maddelerine sahip olduğundan emin olmanız gerekir.

Günlük beslenme düzeninize kolajen eklemek, doğal saç ve tırnak sağlığınızı korumanıza destek olur.

Kolajen &Eklemler 

Kolajen, normal ve sağlıklı eklem fonksiyonunu ve hareketliliğini destekler.

Bu nedenle kolajen takviyesi eklem konforunu ve sağlığını korumaya yardımcı olur.

 

 

Kolajen Azalmasına Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Normal şartlarda kolajen, vücuttaki fibroblast hücreleri tarafından üretilmektedir; 

ancak ilerleyen yaş, güneş ışınları, sigara kullanımı, yetersiz uyku, stres, nemsizlik, alkol kullanımı, yer çekimi, genler, hava kirliliği, yanlış kozmetik uygulamalar, yanlış beslenme gibi sebeplerden üretilen kolajen yetersiz kalabilir.

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

Yorum Ekle

Eposta adresinizi kullanıcılar tarafından görüntülenmez
Yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır

Etiket Bulutu

sağlıklı beslenme meyve ahududu organik meyve freeze dry yaban mersini wellmune cips probiyotik yemek kitabı çilek sağlıklı atıştırmalık green family sağlıklı meyve atıştırmalık freeze-dry bağışıklık sistemi prebiyorik patates portakal pratik pasta rulo kek sağlıklı tarifler sağlıklı yaşam sağıklı ikramlar pasta yapımı riskli bebek tedavisi prebiyotik orac değeri yüksek meyve mutlu meyveler muz ne işe yarar mutfak sanatları misafir ikramlık meyve cipsi meyve drop nefis yemek tarifleri nemsizlik organik sebze otizm pandispanya tarifi sebze orac değeri o.r.a.c orac pasta tarifi soğuk sıkım vegan ürün vişne yanlış beslenme vegan uzay teknolojisi ucuz ahududu üretim yanlış kozmetik uygulamalar yemek sepeti zencefil zeytin zeytin yağ zehir yoğurt yer çekimi yetersiz uyku transyağ trans yağlar mercimek çorba stres tarim simbiyotik sigara kullanımı serbest radikal serbest radikalleri emme yeteneği tatlı tatlı patates tereyağ toksin toprak tendoncilt tendon tatlı yapımı tatlılar sebze cipsi kuru ahududu epilepsi eti cicibebe freeze dried enginar elma küp doymuş yağ drop elma freeze-dried frenk üzümü glutatyon eksikliği glutatyon faydaları glutatyon nasıl alınır? glukan gıdalardaki gizli zehir genler gıda dedektifi dondurulmuş ahududu doğal ürün bağ bağışıklık bakla aronia berry aronia ahududunun faydaları alkol kullanımı bardacık besinler cilt çorba yapımı deri çilek küp çay saati ikramlık bete glucan boğurtlen glutatyon nedir glutensiz kırmızı meyve kış kivi kırmızı mercimek ketojenik beslenme kemik kemikler ketojenijk tarifler kiwi kolajen mandalina matematiksel beslenme maya afazi kurabiye tarifi kolay ve pratik yemek tarifleri kurabiye kek tarifi kas güneş ışınları günlük orac hava kirliliği green family foods gözler goji gojiberry hücre ikramlık kadın çiftçi kadın üretici kalp kabak iyi tarım uygulamaları immünomodülatör incir maya beya glukan